Turkije houdt zakenman vast ondanks oproep Europees mensenrechtenhof

De Turkse rechtbank heeft maandag besloten dat zakenman en filantroop Osman Kavala in de gevangenis moet blijven. Daarmee gaat Turkije in tegen het oordeel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

Kavala zit al ruim vier jaar zonder veroordeling vast in Turkije, nadat hij eind 2017 werd opgepakt op verdenking van het financieren van protesten tegen de Turkse regering in 2013.

Daarvan werd hij in 2020 vrijgesproken, maar enkele uren na zijn vrijspraak werd hij opnieuw gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een vermeende couppoging in 2016. Vervolgens werd hem ook spionage ten laste gelegd, volgens critici om de uitspraak van het Europese mensenrechtenhof te omzeilen.

Het Europees Hof oordeelde eind 2019 al dat de zakenman vrijgelaten moest worden. De Raad van Europa, waar Turkije lid van is, riep Turkije eerder deze maand opnieuw op zich te houden aan de uitspraak van het EHRM. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelde maandag echter dat Turkije de Raad van Europa “niet respecteert als deze Turkse rechtbanken niet respecteert”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *