HeuvelBreda.nl

Portugal wint laatste wedstrijd tegen Marokko na ‘val’ in Mexico

Portugal en Marokko hebben elkaar slechts twee keer eerder ontmoet, merkwaardig genoeg beide keren tijdens wereldkampioenschappen, waarbij de laatste in het voordeel van de “equipa das Quinas” uitpakte, drie decennia na de nederlaag die het “afscheid” van Portugal in Mexico 1986 betekende.

Zaterdag zullen de Portugezen en de Marokkanen beslissen wie een van de vier halve finaleplaatsen inneemt, de eerste keer dat ze tegenover elkaar staan in een knock-outwedstrijd, aangezien de twee vorige ontmoetingen plaatsvonden in de groepsfase.

De meest recente, in de vorige editie van het WK, in Rusland, in 2018, kwam in de tweede ronde van Groep B, waarbij Portugal zich oplegde met een ‘magere’ 1-0 overwinning, in Moskou, direct in het begin van de wedstrijd opgebouwd, door Cristiano Ronaldo, na een corner.

De Marokkanen zorgden voor veel problemen in de tweede helft en kwamen meerdere keren dicht bij de gelijkmaker, maar de nationale ploeg, al geleid door Fernando Santos, hield de leiding vast en bevestigde de overwinning, de enige in de competitie, na twee gelijke spelen, tegen Spanje (3-3) en Iran (1-1), en een nederlaag tegen Uruguay (1-2), waardoor de Portugezen werden uitgeschakeld in de “ronde van 16”.

Maar meer dan drie decennia eerder, in 1986, waren het de Afrikanen die zegevierden op het WK in Mexico, een WK dat de Portugese “kleuren” slecht herinnerde en dat gekenmerkt werd door het conflict tussen de spelers en de Portugese voetbalbond (FPF), dat vereeuwigd werd als de “Saltillo-zaak”.

Op het veld opende Portugal met een overwinning op Engeland (1-0), maar verloor vervolgens tegen Polen (0-1), waardoor het duel met Marokko, de laatste in groep F, beslissend werd in de strijd om kwalificatie.

Ondanks het talent dat het Portugese team rijk was, drongen de Marokkanen zich op met twee doelpunten van Abderrazad Khairi en één van Abdelkrim Krimau, ten koste van het doelpunt van Diamantino Miranda, met een resultaat (1-3) dat de kwalificatie van de “leeuwen van de Atlas” en het “afscheid” van Portugal in Mexico bevestigde.

De derde wedstrijd tussen Portugal en Marokko, in de kwartfinale van de World2022, staat gepland voor zaterdag, om 18.00 uur lokale tijd (15.00 uur in Lissabon), in het Al Thumama Stadion in Doha.

Exit mobile version