Drie migranten overleven 11 dagen aan het roer van een schip

De Spaanse kustwacht heeft drie migranten gered die aan het roer stonden van een schip dat aankwam na een reis van meer dan 2700 zeemijlen.

Op een foto die door de Spaanse pagina Salvamento Maritimo op Twitter is geplaatst, zijn drie mensen te zien die aan het roer van de tanker Althini II zitten met hun voeten op minder dan een meter van het water.

De tweet luidt: “Vanmiddag heeft het schip Salvamar Nunki drie migranten gered die waren gevonden op het roerblad van het schip Althini II, dat voor anker lag tussen de dokken van de haven van Las Palmas en afkomstig was uit Nigeria. Ze werden overgebracht naar de haven en behandeld door medische diensten”.

De Althini II, een schip onder Maltese vlag, is maandag aangekomen in Las Palmas op Gran Canaria na een reis van 11 dagen vanuit Lagos in Nigeria, volgens Marine Traffic, een website voor het volgen van schepen.

Jose Antonio Rodriguez Verona, regionaal migratieofficier van het Rode Kruis, zei tegen Reuters: “Gistermiddag rond 1900 werden we door Salvamento Maritimo gealarmeerd over de locatie van drie mensen op een boot bij de pier van Las Palmas. Onmiddellijk heeft het schip Salvamar Nunki deze drie personen gered en hen in ernstige toestand overgebracht naar de haven van Arguineguin. Eenmaal aangekomen in Puerto de la Luz troffen we drie mensen aan met onderkoeling en uitdroging na meerdere dagen op zee. Blijkbaar zeilden ze in suboptimale omstandigheden in de open lucht, wat de onderkoeling veroorzaakte”.

De Canarische Eilanden zijn een drukke toegangspoort op de route naar Europa voor Afrikaanse migranten. Uit Spaanse cijfers blijkt dat de migratie over zee naar de archipel in de eerste vijf maanden van het jaar met 51% is toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit is niet de eerste keer dat migranten op de stuurhut van een schip worden aangetroffen.

Txema Santana, adviseur migratie van de regionale regering van de Canarische Eilanden, verklaarde: “Deze mensen zijn aangekomen op het roerblad van een groot schip. Het is niet de eerste keer en ook niet de laatste, het is iets wat we meerdere keren hebben gezien op de Canarische Eilanden. De afgelopen vijf jaar hebben we mensen op dat roerblad zien zitten. We moeten zeggen dat wat u op de foto ziet niet alle ruimte is die ze hebben, er is het roerblad en een klein hokje waar ze soms draaien om zichzelf te beschermen”.